Evcil Hayvan Taşıma Tedbirleri

COVID-19 tedbirleri doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı Evcil Hayvan Taşıma Tedbirleri Hakkında

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan evcil hayvanlar için COVID-19 tedbirleri doğrultusunda evcil hayvan taşıma kurallarımız değişmiştir.

* Ev içinde bakılan, sağlık kartı olan ve ticari amaçlı olmayan köpek, kedi, kuş ve süs balıkları gibi evcil hayvanların sahibi ile beraber seyahat edebileceği, yurt dışından dönüşte hayvan sahibi ile birlikte hayvanın 14 gün izolasyonunun sağlanması

* COVID-19 etkeni olan ve zoonotik virüsler grubunda yer alan SARS-CoV-2'nin köken hayvan ve ara konağının henüz tam açıklığa kavuşmaması, egzotik hayvanların köken veya ara konak olabileceği değerlendirmesinin halen devam etmesi nedeniyle; ticari kapsamda; egzotik hayvanlar, omurgasızlar, amfibik hayvanlar, köpek, kedi, gelincik, sürüngen, kemirgen, tavşan, kuşların ülkeye giriş-çıkışı askıya alınma kararının uygulanmasına devam edilmesi ve bu kararın pandemi süresince uygulanması

* Ülkemizde bilimsel amaçlı araştırmalar için (aşı geliştirme, ilaç geliştirme, antiserum geliştirme gibi) çalışmalarda kullanılmak üzere, laboratuvar koşullarında ve kontrollü ortamlarda tutulmak kaydıyla deney hayvanlarının kontrollü ithalatına müsaade edilmesi,

* Zirai mücadele amaçlı parazitoid etmenler ve predetörleri, kelebek türlerinin ithalatına müsaade edilmesi

* Hayvansal besin amaçlı olarak ithal edilen hayvan ürünlerin kullanım öncesinde ya da hazırlık aşamasında 70 C ısıda en az 30 dakika ısıl işleme tabii tutulması, bu işlemin 0 salgın süresince devam edilmesi. Su hayvanları ve faydalı böceklerin beslenmesinde kullanılan; canlılığını kaybetmiş şekilde kurutulmuş veya dondurulmuş, kara ve su omurgasızları (böcek yumurtaları, artemia yumurtaları gibi) veya orkinos balıklarının beslenmesinde kullanılan sardalya balığı gibi yemlik balıkların, ışıl işlem görmeden ithalatına müsaade edilmesi

* İnsan tüketimi amacıyla kullanılan canlı veya donmuş ıstakoz, yengeç, kerevit, karides gibi su ürünleri ile birlikte diğer hayvansal ürünlerin ithalatına izin verilmesi, ancak söz konusu ürünlerinin hazırlanmasında, dışardan bulaşın önlenmesi için genel hijyen tedbirlerinin alınması, gıda hazırlığında koruyucu ekipman kullanması ve gıdaya temas öncesi ve sonrası el hijyeninin sağlanması hususlarında karar alınmıştır.

Evcil hayvanlarınızı AnadoluJet uçuşlarında beraberinizde götürebilirsiniz. Bunun için evcil hayvanınızın geçerli bir aşı ve sağlık sertifikasının bulunması; giriş izinleri ve transit ülkeler tarafından istenen diğer belgelerin de tam olması gerekmektedir.

Uçuşlarımıza Kabul Edilmeyen Evcil Hayvanlar

Pitbull terrier, amerikan pitbull terrier, bull terrier, amerikan staffordshire terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasileiro, rottweiller, staffordshire bull terrier Neopolitan Mastiff, Spanish Mastiff, Dogue de Bordeux, Roman Fighting Dog, Bandog Tosa Inu, Mastiff, Tibetan Mastiff, Doberman, pincher doberman, American Bulldog, Caucasian owtscharka, Mastino Napolitana gibi tehlike arz eden köpekler uçuşlarımıza kabul edilememektedir.

Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

  • Uçaklarımızda, hem yolcu kabinlerinde hem de kargo kompartımanlarında, sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (saka kuşu, muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir.
  • Uçuş saatinden en geç 6 saat önce 0850 333 2538 numaralı çağrı merkezi ya da satış ofislerinden rezervasyon yaptırılması ve onaylı olması gerekmektedir.
  • Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı, uçak tipine göre farklılık göstermektedir.
  • Yolcu kabininde veya kargo kompartımanında taşınacak evcil hayvanın uçağa kabul işlemleri, check-in kontuarlarında yolcu ile birlikte yapılmaktadır.
  • Evcil hayvana ait sağlık belgesi, aşı kağıdı vb. evraklar kabul işlemleri sırasında yolcunun yanında bulunmalıdır.
  • Evcil hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık ve dış görünüm açısından kötü durumda olan canlı hayvanlar taşıma için kabul edilememektedir.
  • Yolcu beraberinde taşınacak olan evcil hayvan, yolcunun serbest bagaj hakkına dahil olmayıp ücrete tabidir.

İç Hat Uçuşlarında Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:

Taşıma tipi Ağırlık Sabit ücret
PETC* 0-8 kg 80 TRY
AVIH** 8-15 kg 120 TRY
AVIH** 15-22 kg 180 TRY
AVIH** 22-28 kg 220 TRY
AVIH** 28 kg ve üzeri 260 TRY

*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)
** AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

Kuzey Kıbrıs Uçuşlarında Evcil Hayvan Ücretlendirmesi:
Taşıma tipi Ağırlık Sabit ücret
PETC* 0-8 kg 100 TRY
AVIH** 8-15 kg 150 TRY
AVIH** 15-22 kg 200 TRY
AVIH** 22-28 kg 250 TRY
AVIH** 28 kg ve üzeri 300 TRY
Dış Hat Seferlerinde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri
Dış hat noktası içeren seyahatlerde evcil hayvan ücretlendirmesi aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Ağırlık Bagaj Uygulaması Kapsamında Ücretlendirme
Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.

Yolcu Kabininde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (PETC*)
Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı 8 kg’ın altındaysa, yolcu kabininde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretiyle çarpılır. Söz konusu ücret 70 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 70 USD yolcudan tahsil edilir.


YOLCU KABİNİNDE EVCİL HAYVAN TAŞIMA (PETC*)
Hesaplanan Değer Taşıma Ücreti
PETC* Ücreti < 70 USD 70 USD
PETC* Ücreti ≥ 70 USD Hesaplanan Ücret

*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)

Kargo Bölümünde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (AVIH**)
Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır. Evcil hayvan ve kafesin toplam ağırlığı güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretiyle çarpılır. Söz konusu ücret 140 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 140 USD yolcudan tahsil edilir.

KARGO BÖLÜMÜNDE EVCİL HAYVAN TAŞIMA (AVIH**)
Hesaplanan Değer Taşıma Ücreti
AHIV** Ücreti < 140 USD 140 USD
AHIV** Ücreti ≥ 140 USD Hesaplanan Ücret
** AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

Parça Bagaj Uygulaması Kapsamında Ücretlendirme
Evcil hayvan kafesiyle birlikte tartılarak 8 kg ve altındaysa yolcu kabininde, 8 kg’ın üzerindeyse kargo bölümünde taşınır.

Transit Uçuşlarda Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri

Yolcu Kabininde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (PETC*)
Transit uçuşlarda evcil hayvanın yolcu kabininde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücreti uygulanır. Söz konusu ücret 150 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 150 USD yolcudan tahsil edilir.

TRANSİT UÇUŞLARDA YOLCU KABİNİNDE EVCİL HAYVAN TAŞIMA (PETC*)
Hesaplanan Değer Taşıma Ücreti
PETC* Ücreti < 150 USD 150 USD
PETC* Ücreti ≥ 150 USD Hesaplanan Ücret


Kargo Bölümünde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (AVIH**)
Transit uçuşlarda evcil hayvanın kargo bölümünde taşınması durumunda güzergâh için geçerli olan fazla bagaj ücretinin 2 katı uygulanır. Söz konusu ücret 300 USD üzerindeyse hesaplanan değer, altındaysa 300 USD yolcudan tahsil edilir.

TRANSİT UÇUŞLARDA KARGO BÖLÜMÜNDE EVCİL HAYVAN TAŞIMA (AVIH**)
Hesaplanan Değer Taşıma Ücreti
AHIV** Ücreti < 300 USD 300 USD
AHIV** Ücreti ≥ 300 USD 2 x Hesaplanan Ücret


Duraklamalı Seyahatlerde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (Stopover)
Yolcu Kabininde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (PETC*)
En az 24 saat sonra, stopover yapılan noktadaki check-in işlemi sırasında evcil hayvan taşıma ücreti seyahatin devam edeceği noktaya göre belirlenir. Türkiye’deki iç hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 35 USD, ağırlık bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 50 USD’dir.

Kargo Bölümünde Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (AVIH**)
En az 24 saat sonra, stopover yapılan noktadaki check-in işlemi sırasında evcil hayvan taşıma ücreti seyahatin devam edeceği noktaya göre belirlenir. Türkiye’deki iç hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 70 USD, ağırlık bagaj uygulaması geçerli olan dış hat noktaları için evcil hayvan kafesi başına 100 USD’dir.

GÜZERGAH Kabinde Taşınan Evcil Hayvan (PETC*) Kargoda Taşınan Evcil Hayvan (AVIH**)
Stopover yapılan noktadan Türkiye iç hat noktasına seyahat 35 USD 70 USD
Stopover yapılan noktadan dış hat noktasına seyahat 50 USD 100 USD
*PETC: Kabinde taşınan evcil hayvan (pet in cabin)
** AVIH: Kargoda taşınan evcil hayvan (animal in hold)

  • Yolcu beraberindeki evcil hayvan kafesinin üzerinde “yolcunun adı-soyadı, adresi, telefon bilgileri, evcil hayvan adedi ve evcil hayvanın adının” yer aldığı isim/adres etiketi bulunmalıdır.
  • Bazı ülkeler yolcu beraberinde evcil hayvanın giriş, çıkış ve transit geçişine izin vermemektedir. Detaylı bilgi için lütfen en yakın Türk Hava Yolları Satış Ofisi’ne başvurunuz.
  • Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanların kafes/çanta boyutu 23cm x 30cm x 40cm (yükseklik * genişlik * uzunluk) olmalıdır. Kabine alınacak evcil hayvanın kafesi/çantası ile birlikte toplam ağırlığı 8 kg’yi geçmemelidir. Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg’ı geçiyorsa kargo kompartımanında taşınır.
  • Aynı kafesi paylaşan, aynı türden olan ve birbirine alışkın (2 kuş, 2 kedi, 2 köpek) evcil hayvanların kabin içerisine kabul edilmesi için de toplam ağırlığın 7.99 kg‘ı ve kafes ölçülerinde yüksekliğin 23 cm’i, genişliğin 30 cm’ i ve uzunluğun 40 cm i aşmaması gerekir.
  • 8 haftadan küçük veya anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpek ve emziren anneler taşınamaz. 8 haftadan büyük, 12 haftadan küçük kediler veteriner onayı olmadan taşınamaz. Kargo kompartımanında aynı kafes içinde bir anneden doğmuş, 8-24 haftalık, en fazla üç hayvan taşınabilmektedir.
  • Evcil hayvan hamile ise taşınamaz.
  • Türk Hava Yolları, taşınan hayvanın uçuş esnasında veya sonrasında sağlık durumunun kötüleşmesi halinde hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
  • Kedi, köpek veya kuş alerjisi olduğunu sağlık raporu ile beyan eden yolcu olması durumunda kabin içerisine evcil hayvan kabul edilmez. Rehber köpek ile seyahat eden yolcu ile doktor raporu (kedi, köpek ve kuş alerjisi için) olan yolcuların aynı zamanda seyahat talebinin olması durumunda öncelik, rezervasyonu ilk yaptıran yolcudadır.
  • Kafes, canlı hayvanın sahibi tarafından temin edilir.
  • Uçuşlarımızda her bir yolcu için en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir. Ancak kafeslerden sadece biri kabinde (PETC), diğeri ise kargo kompartımanında (AVIH) taşınır.
  • Kedi, köpek veya kedi ile kuş aynı uçakta ( farklı kabinlerde dahi olsa) taşınmaz. Köpek ve kuş farklı kabinlerde veya aynı kabin içerisinde mümkün olan en uzak mesafede taşınır.
  • Solunum problemi yaşayan kedilerin (persian, himalayan, burmese vb.) ağırlık limitleri dahilinde öncelikle kabin içerisinde taşınması sağlanmalıdır.
  • Basık ve kalkık burunlu solunum problemi yaşayan köpeklerin (pekinese, pug, shar pei, shih tzu, japenese spaniel, chow chow,english toy spaniel, bulldog, boston terrier, boxer, brussels griffin, mastiff vb.) ağırlık limitleri dahilince öncelikle kabin içerisinde taşınması sağlanmalıdır.
  • Yolcu beraberinde seyahat eden rehber köpekler (tıbbi destek veren/görme ve duyma engelli yolcuya refakat eden) ücretsiz olarak kabin içerisine kabul edilirler. Seyahat edilen ülkenin kuralları gereği, uçuşa kabul edilecek rehber köpeklerin geçerli aşı kağıdı, kimlik kartı ve gerekli olan tüm dokümanların yolcu beraberinde eksiksiz bulunması gerekmektedir. Belgelerin eksik olması durumunda rehber köpek uçuşa kabul edilememektedir.
  • Rehber köpekler temiz, özel tasması takılı olarak sahibinin ayaklarının dibinde oturtulmalıdırlar.
  • Kabin içerisinde ve/veya kargo kompartımanında rehber köpek taşınabilmesi için uçuş saatinden en az 48 saat önce rezervasyon yapılması ve rezervasyonun onaylı olması gerekmektedir.

KKTC Varışlı Uçuşlarda Evcil Hayvan Kabulü

  • Tüm evcil hayvanlar için KKTC Veteriner dairesinden alınmış ithalat ruhsatı (Geçerlilik tarihi 60 gündür.)
  • İlk uçuşun yapıldığı ülkenin veteriner işleri müdürlüğünden onaylı ihracat sağlık sertifikası (uçuştan 48 saat önce muayene yapılarak sertifika alınmalıdır.)
  • Kedi ve köpekler için kuduz aşılarının ve diğer aşılarının yapıldığını gösteren pasaport ve sağlık karnesi (uçuştan en az bir ay en çok bir yıl önce kuduz aşısı yapılmış olmalıdır. Köpekler için yapılacak aşılar; Parvo, Distemper, hepatitis, leptospira kediler için yapılacak aşılar; Feline Enteritis, Feline İnfluenza kedi ve köpekler için kuduza karşı kandaki antikor düzeyini gösteren laboratuvar raporunun aslı.
Üç aydan küçük evcil hayvanlar KKTC’ye kabul edilmemektedir. Ancak annesi ile birlikte olması durumunda üç aydan küçük, iki aydan büyük evcil hayvanın pasaportunun olması, doğduğu andan itibaren aynı yerde kalması, enfeksiyona maruz kalması olasılığı olan vahşi hayvanlarla doğduğu yerde temas kurmaması, şartıyla KKTC ye girmesine izin verilebilmektedir.